Bayrak Bayrak
Free counters!

Kırmızı Pancar Salatası, Çorbası, Yemeği

Kırmızı pancar nasıl tüketilir?
Kırmızı pancar salatası tarifi
Sebzeli kırmızı pancar çorbası
Kırmızı pancar yemeği
Kırmızı pancarın İnsan vücuduna olumlu etkileri
Kırmızı pancarın etkisini artıran sebzeler
Kırmızı pancar nasıl yetişir?

Kırmızı pancar nasıl tüketilir?

Kırmızı Pancar

Kırmızı pancar ıspanakgiller ailesinden olup, kış aylarının en önemli sebzelerinden birisidir. A, B, C, P vitaminleri içeren kırmızı pancar, mineraller bakımından da çok zengindir. Magnezyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve kalsiyum içerir. Pancarın yaprakları da vitamin ve mineral açısından zengindir. Kırmızı pancarın toprak içindeki yumruları kırmızı renkte, ince köklü iki yıllık otsu bir bitkidir. Ege Bölgesinde halk arasında “çükündür” olarak da bilinir. Avrupada yemeği yapılan bir sebzedir, Yurdumuzda turşusu ve salatası için tercih edilir. Hem turşu yapımında, hem de salatada, rengini koruyabilmesi için sirke kullanılması gerekir. Salatası, sade tüketilebildiği gibi, marul, havuç, turp ve mor lahana yatağı ortasında dekoratif olarak da kullanılır. Salata olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz, aslında en faydalısı budur. Ancak, salata içine katılan baharat ve fabrikasyon sirke gibi yoğun asitli soslar, pancarın sindirimini güçleştirir. Salatanıza biraz sızma zeytinyağı, biraz limon ve doğal kaya tuzu ile hafif bir sos hazırlayabilirsiniz. Limon yerine doğal nar ekşisi, veya organik turunç ekşisi, ya da, evde yapılmış elma veya vişne sirkesi de kullanabilirsiniz.

Kırmızı Pancar Salatası Tarifi:

Kırmızı pancar salatası nasıl yapılır?
Malzemeler: (4 kişilik)
Tarifi:

Pancarların yapraklarını ayırıp, bir fırça ile güzelçe temizleyin ve yumrularını güzelce yıkayın. Bir tencereye aldığınız pancarların üzerini geçecek kadar su ve bir bardak sirkeyi ilave edin. Pancarlar yumuşayıncaya kadar orta hararetli ocakta haşlayın. Soğutmadan dış kabuklarını güzelce soyun. Daha önce iyi temizlediyseniz, dış kabuklarını soymanıza da gerek kalmayabilir. Zevkinize göre yarım santim kalınlığında, yarım ay şeklinde yahut kesme şekerden daha irice küp küp doğrayın, daha ince de doğrayabilirsiniz. Doğranmış pancarlarınızı bir servis tabağına alın. Üzerine bir kahve fincanı sirke, dövülmüş sarımsak ve bir parça tuz gezdirin. Bu haliyle sıcaklığını tamamen atıp dinleneceği kadar bir süre (yaklaşık 2 saat) bekletin. Arzuya göre bu haliyle, ya da limon ve zeytinyağı ile tatlandırılmış havuç, turp ve marul ile servise alın.

Not:

İsteğe bağlı olarak ufaltılmış hint cevizi (muskat) ve karabiber ile de tatlandırabilir, maydanozu ince ince kıyarak ekleyebilirsiniz. Hint cevizi (Muskat) miktarını iyi ayarlamalısınız.

Sebzeli kırmızı pancar çorbası

Kırmızı pancar çorbası
Malzemeler:

• 2 Kırmızı pancar
• 1 Havuç
• 1 Soğan
• 3 Yaprak lahana
• 2 Domates
• 4 Su bardağı tavuk veya et suyu
• 1 Yemek kaşığı tereyağı
• 1 Çay bardağı domates püresi
• 1 Demet ince kıyılmış maydanoz
• 1 Dal taze soğan
• Tuz, Karabiber

Tarifi:

Tereyağını tencerede ısıtın. Soğanı yemeklik doğrayın ve kızgın tereyağına ekleyin, biraz kavurun. Kabuklarını kazıdığınız kırmızı pancarı, fındık büyüklüğünde doğrayın. Havucu, ince doğradığınız lahanayı ekleyip, 2 dakika kadar soteleyin. Domates püresini ilave edin. Tavuk, veya et suyunu ilave edip, kaynamaya bırakın. Sebzeler yumuşamaya başladığında, dörde böldüğünüz domatesi, tuzu ve karabiberi ekleyip pişirmeye devam edin. Çorbanın malzemeleri yumuşadıktan sonra, tencereyi ocaktan alın, ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz serpiştirin, sıcak servis yapın.

Kaynak:
www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/corbalar/corba-tarifleri/sebzeli-kirmizi-pancar-corbasi#ixzz4MuFfurMz

Zeytinyağlı kırmızı pancar yemeği

Zeytinyağlı kırmızı pancar yemeği
Malzemeler:

• 3 adet orta boy kırmızı pancar
• 1 Adet kuru soğan
• 2 Diş sarımsak
• 1 Yemek kaşığı uzum sirkesi
• 1 Yemek kaşığı pirinç
• 1 Çay bardağı zeytinyağı
• 5 Su bardağı su
• Tuz

Tarifi:

Kırmızı pancarı kazıyın, veya soyun, küp küp doğrayın. Soğanları küp şeklinde doğrayın, sarımsakları rendeleyin. Geniş bir tencerenin içine yağ ilave edin ve soğanları kavurun, ardından doğranan kırmızı pancarı ilave edin, kaynar suyu ekleyerek, kısık ateşte kapağı kapalı olarak pancarlar yumuşayana kadar pişirin. Çatal yardımıyla pancarların yumuşamış olduğunu kontrol edin. Yumuşayınca, içine rendelenen sarımsak, pirinç, sirke ve tuz ilave edip, harmanlayıp pişirmeye devam edin. Pirinçler ve pancarları kontrol edin ve pişmiş olan zeytinyağlı pancar yemeğini ocaktan alın, soğumaya bırakın. Soğuyunca, maydanozla süsleyerek, servis yapın.

Not:

Su az gelirse, pişene kadar su ilavesi yapın.

Kaynak:

sihirlifirin.blogcu.com/zeytinyagli-pancar-yemegi/12743675

Kırmızı pancarın İnsan vücuduna olumlu etkileri

Kırmızı pancarın etkisini artıran sebzeler

Maydanoz ve kereviz yaprakları kırmızı pancarın faydasını arttırır. Kırmızı pancar kaynatılıp içilirse idrar söker, mide ekşimesini ve mide ağrısını giderir. Yapraklarını taze olarak yiyebilirsiniz, salatalarınıza katabilirsiniz. Kırmızı pancar suyu, karalahana, ıspanak, havuç veya semizotu suyuyla karıştırılabilir. Kırmızı pancar suyunu içerken, 30-50 gramdan başlayarak, 400 grama kadar çıkmak mümkündür. İlk önce 50 gram kırmızı pancar, 150 gram havuç suyuyla karıştırılır, sonra 75 gram kırmızı pancar, 125 gram havuç suyu, sonra 100 gram kırmızı pancar, 100 gram havuç suyu, sonra da saf kırmızı pancar, yalnız su ile karıştırılarak içilir.

Şeker hastası olanlar dikkat etmelidir

Bu kadar olumlu etkisinin yanında, şeker içermesinden dolayı, sakıncalı olduğu durumlar olabilir. Şeker hastalığına karşı korur, ancak şeker hastası olanlar, içerdiği şeker miktarından dolayı ölçülü tüketmelerinde fayda vardır.

Kırmızı pancar nasıl yetişir?

Kırmızı pancar tohumları, bahar başından, yaz sonuna kadar ekilebilir. Erkenci denen çeşitlerde, Ekim’den itibaren ortalama dört - dörtbuçuk ayda, diğer türlerde ise altı ayda hasat edilebilir. Birinci yıl, üzerinde rozet şeklinde yer alan yaprakları gelişir. İkinci yıl üzerindeki yapraklar, çiçekler, meyveler ve tohumları taşıyan sürgün meydana gelir. Olgunlaştığını, en dıştaki yaprağın sararmasından ve türüne göre, gereken iriliğe ulaşmasından anlamak mümkün. Bol yapraklı olan ve ıspanak gibi değerlendirilen bu sebze, gelişmiş kök yapısı sayesinde kuraklığa karşı da çok dayanaklı. Ancak ana kazık kök zarar görürse, hafif susuzluğa bile dayanamaz, yani bir o kadar da narindir.
Kabuğunun, ya da etinin rengi koyu kırmızı, ya da morumsu kırmızıdır. Organik maddece zengin, derin ve killi topraklarda iyi gelişim gösterir. Çok asitli topraklardan hoşlanmaz. Çimlenmenin başarılı olması için, tohumun toprakla temas etmesi gerekir. Tuza dayanıklıdır. Topraktaki bor miktarının düşük olmaması gerekir. Aksi takdirde, büyüme yavaşlar ve yumruda lekeler oluşur. Kırmızı pancar alırken, yuvarlak hatlı, kırmızı - mor renkli, lekesiz ve olgun olanlarını tercih edin.

Kaynak:

iyibilgi.com