Bayrak Bayrak
Free counters!

Boza ve Şalgam Suyu Tarifi

Boza Tarifi
Şalgam Suyu Tarifi

Boza Tarifi

Önsöz:
Boza

Boza herkes için oldukça sağlıklı bir içecektir. Yeteri kadar tüketilirse, vücut sağlığına olumlu etkileri olur. İçeriğinde bulunan protein, karbonhidrat, B vitamini sayesinde enerji ihtiyacı olanların, hamilelerin ve sporcuların içmesi gereken bir içecektir. Darı irmiğinden, şeker ve sudan üretilen boza, tarihte bilinen en eski Türk içeceklerinden birisidir. Kış döneminde daha fazla tüketilmekte, ancak üzerinde yapılan yeniliklerle, boza dört mevsim içilebilir hale getirilmiştir. +4 derecede saklandığında, yıl boyunca içilebilir. Uygun saklandığında, yaklaşık 15 gün muhafaza edilir. Ekşi içmeyi sevenler, daha sıcak ortamda bir kaç gün bekletip içebilir. Cam şişede saklanmış Boza tercih edilmelidir. Üretildiği tahılın türüne göre farklı çeşitleri olan boza, çavdar, mısır, buğday, karamuk, pirinç, kenevir unu, kara buğday gibi tahıl ürünlerinden elde edilebilir. Boza soğuk şekilde, üstüne tarçın ve leblebi koyularak tüketilebilir. Kış aylarında tüketildiğinde, öksürüğün kesilmesine ve bademciklerdeki iltihabın azalmasında etkili olur.

Boza - Yapılışı
Malzemeler: Tarifi: Bozanın faydaları:

Boza, mayalanması sırasında laktik asit ürettiğinden hazmı kolaylaştırır. Hamilelere ve sporculara tavsiye edilir, çünkü içinde A,B,C,E vitaminleri bulunur. İçinde çok az şeker barındırır, yağ oranı sıfırdır. Bağırsak florasını zenginleştirir. Probiyatik özelliği vardır. Karbonhidrat, protein ve B vitamini içermesinden dolayı, kilo almak isteyenler için idealdir. Zihin açıcı ve sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Öksürük ve boğaz ağrısında kullanılır.

Kaynak:

merakname.com

Şalgam Suyu Tarifi

Önsöz:
Şalgam suyu tarifi

Şalgam, mayalanarak yapılan, mayalandıkça, kendine özgü sodamsı keskin tadına ulaşıp, tüketilen bir içecektir. Bu nedenle şalgama aslında acı konulmaz. Adana’da tüm restoranlarda şalgama rastlanır, aynı zamanda birçok şalgamcı dükkanlarında satılır. Şalgamcıda eğer taneli şalgam isterseniz, içerken şalgamın “tane”lerini tatma şansınız da olur. Adana sokaklarında birçok şalgamcıya rastlayabilirsiniz. Eğer Adanada oturmuyorsanız, şalgamı evinizde yapabilirsiniz, tarifi aşağıdadır.

Malzemeler:
Şalgam suyu - Malzemeleri
Tarifi: Şalgam suyunun faydaları:

Kaynak:

hurriyetaile.com/