Bayrak Bayrak
Free counters!

Sinüzit’in Tanımı ve Doğal Tedavisi

Sinüslerin kafatasımızdaki yerleşimi

Sinüzit doğal tedavisi

Sinüsler, kafatasında burun boşlukları çevresindeki kemiklerin içinde bulunan ve burun boşluklarına açılan kemik boşluklarıdır. Genellikle doğumdan sonra gelişerek ortaya çıkan bu kemik boşlukları, mukoza ile döşeli olup, sağlıklı şartlarda içlerinde hava bulunur.

Sinüsler sesimizin bize özgü renginin oluşumunda yardım eder, olası darbelere karşı beynimizi ve gözlerimizi korur, tat ve koku alma duyumuzu güçlendirir. Salgıladıkları mukus ile bütün üst solunum yollarını temizleme görevi de vardır. Ayrıca soluduğumuz havanın ısıtılıp, nemlendirilmesine yardımcı olurlar.

Sinüsler çeşitli sebeplerle (bakteriyel, fungal, viral, otoimmün, sigara dumanı veya alerjik sorunlar) iltihaplanıp tıkanabilirler ve genel olarak sinüsleri temizleyen ince kanalların tıkanması sinüzit hastalığını başlatır. Kış aylarında yakılan kaloriferlerin havayı kurutarak, sinüs tıkanıklığını tetiklediğini de hatırlatalım.

Sinüzit yaşam kalitesini olumsuz anlamda etkileyen oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Sinüzit hastalarının burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, baş ağrısı, özellikle gece artan öksürük, halsizlik, koku alamama ve dikkat eksikliği gibi şikâyetleri olabilir.

Sinüs basıncı, sinüs ağrısı rahatsız edici olsa da, tedavisi için birçok güvenli ve etkili doğal çözüm vardır. Bütün holistik tedavilerin temelinde öncelikle hastalığı önlemek vardır. Herhangi bir hastalığı önlemenin en kestirme yolu da bağışıklık sistemimizi sağlam kılmakla başlar. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması, diğer pek çok hastalığı olduğu gibi sinüziti de önlemekteki en önemli unsurdur.

Sinüzitte elma şırası sirkesi kullanımı

Öncelikle hedefimiz sinüzitin oluşumunu önlemek olmalıdır. Bunun için herhangi bir soğuk algınlığı, grip ya da alerji durumunda hemen Elma Şırası Sirkesi (EŞS) almaya başlamak, sinüzit atağını kontrol etmekde ve hatta engellemekde faydalı olacaktır. EŞS kullanımı, tarih boyunca pek çok tedavide son derece olumlu sonuçlar alınmıştır ve ana fikir sinüs enfeksiyonu meydana gelmeden durdurmak, tıkanıklığa yol açmasını önlemektir.

Sinüzit atağına sebep olacak herhangi bir grip ya da alerjinin ilk işareti alındığında, hemen bir bardak suya 2 yemek kaşığı kadar EŞS koyup, içebilir ve bunu günde 3 defa tekrarlayabilirsiniz.

EŞS neredeyse içildiği anda, mukusları inceltecek ve bu da sinüziti bertaraf etmeniz için önemlidir. Akıntının rengi ve yoğunluğu açılıp, inceldiği zaman doğru yoldasınız demektir. Bu aşamada artık tek mücadele etmeniz gereken enfeksiyonu söndürmektir. Ayrıca yabani kekik yağı bakteriyel enfeksiyonlar için en sık kullanılan doğal çaredir ve yine greyfurt çekirdeği yağı da benzer etkiyi sağlayabilir.

Bu arada hangi yöntemle olursa olsun, enfeksiyonla baş etmeye çalışırken günlük EŞS içmeyi de ihmal etmeyin.

Sinüzit yaşam kalitesini olumsuz etkilese de, beslenmenizde yapacağınız bir kaç değişiklik, bitkisel kürler ve vitamin takviyeleri ile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Aşağıda bir kısmını paylaştığımız doğal yöntemler sayesinde, kolaylıkla sinüzit yüzünden düşen yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Doğal Elma Sirkesi hazırlanışı.

Sinüzit hastalığı için uyarı ve reçeteler

Diyet: Sinüsler dolduğu zaman, diyetinize dikkat edip, balgam/sümük oluşturabilecek yiyeceklerden uzak durmanız, enfeksiyonun etkilerini azaltıp, daha kısa zamanda iyileşmenize yardımcı olacaktır. Unlu mamüller, yumurta, çikolata, kızarmış işlenmiş yiyecekler, şekerli sütlü mamüller, genelde balgam oluşturucu gıdalardır ve bunlardan uzak durmanızda fayda vardır. Bunlardan daha ziyade tam tahıllılar, fasulye, mercimek gibi kuru bakliyat, az pişmiş sebze, çorbalar ve soğuk baskı yağları tercih ederseniz, vücudunuza iyileşmesinde yardım etmiş olursunuz.

Bol bol su içmek, hemen her hastalıkta olduğu gibi, sinüzit enfeksiyonu esnasında da çok faydalıdır. Çorbanıza, yemeklerinize acı kırmızı biber, sarımsak, soğan ve yaban turpu gibi burun tıkanıklığını açıcı şifalı bitkiler kullanmak, yine iyileşmenize fayda edecektir. Tıkanıklığın yoğun olduğu dönemlerde biraz limon suyu ve ince rendelenmiş yaban turpu (horse radish – Armorocia Lapathifolia) yerseniz, sinüs kanallarındaki etkisini hemen görmeye başlarsınız.

Serum, fizyolojik sinüzit ataklarında çok işe yaramaktadır. Hazır almanıza gerek yok, tuzlu su solüsyonunu evde kendiniz de rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Burun spreyi olarak kullanabileceğiniz minik bir şişeye elma şırası sirkesi solüsyonu, ya da greyfurt çekirdeği yağı da damlatarak, burnunuzun içini bu solüsyonlarla temizleyebilirsiniz.

Hastalığın ilk belirtilerini gördüğünüz anda, 1-2 tatlı kaşığı elma şırası sirkesini, bir bardak kadar suya koyup, biraz da ham-çiğ bal ekleyerek, bunu günde 3 kere kullanabilirsiniz.

Zerdeçaldeki aktif madde kurkumin olarak bilinir. Kurkumin sinüs kanallarının iyileşmesi ve hava boşluklarının temizlenmesine yardımcı olur. Sinüs enfeksiyonlarına genellikle burun iltihaplanmalarının yol açtığını düşünürsek, zerdeçal iltihap önleyici özelliklere sahip olduğundan, sinüs enfeksiyonunun tedavisi için etkili bir çözüm olabilmektedir.Eğer taze zerdeçal bulabilirseniz, 4.5-5cm kadar zerdeçal kökünü, 1 limon, 1 kaşık doğal ham bal ve 1 çay kaşığı kadar acı toz kırmızı biber ve büyük 1 bardak suyu öğütücüde karıştırıp, kendinize hem sağlıklı hem de sinüzitinize şifa olacak bir kokteyl hazırlayabilirsiniz. İlk içimde dahi hissedilir bir rahatlama sağlayacaktır.

C Vitamini bağışıklık sistemi için gereklidir. Herhangi bir hastalıkla mücadele ederken C vitamini alımı da hastalığı bertaraf etmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit enfeksiyonlarında da günde 3 kere 1000 mg kadar C Vitamini takviyesi almak faydalı olabilir.

Yabani kekik yağı doğal antibiyotiktir. Mikrop ve mantar öldürücü özellikleri binlerce yıldır kullanılmaktadır. Bir bardak su, yada meyve suyuna 2-3 damla damlatıp, içmek sinüs yollarındaki tıkanıklığı açacaktır. Ya da kaynayan suya damlatıp gözler kapalı olmak kaydıyla buharı içinize çekmek de çok olumlu sonuçlar verebilir. Önemli Not: 12 yaşın altındaki çocuklara kekik yağı verilmesi uygun değildir.

Kaynak:

www.buketkaptan.com/sinuzit-tanimi-ve-dogal-tedavisi/