Bayrak Bayrak
Free counters!

Su israfı, Ata sözleri, Musluk suyu

Ben ne yapabilirim ki deme lüksümüz yok
Güleriz ağlanacak halimize
Su ile ilgili Powerpoint- dosyasını indiriniz

Su için ne yapabilirim deme lüksümüz yok

türkiyede susuzluk

Dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen, yanlız yüzde üçü kullanma suyu olan dünyamızın, yakın gelecekte en büyük sorunu „kuraklık“ olacaktır. Bu nedenle hiç birimizin „ben bu konuda ne yapabilirim ki?“ deme lüksümüz bulunmuyor.Yurdumuzun üç yanı denizlerle çevrili, her tarafında nehirler, dereler, su kaynakları olsa da, Türkiye kullanılabilir su miktarı bakımından fakir ülkeler arasında yer alıyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı, önümüzdeki yıllarda su sıkıntısı çeken bir ülke haline geleceğimizi söylüyor.

Dünyamızın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı var. Sanayileşme, nüfus artışı, suyun kirlenmesi ve bilinçli tüketilmeyişi sebebi ile, var olan su kaynakları hızla azalmakta.

1950 yılına göre, su rezervleri yüzde 15 - 30 arasında azalma gösterirken, su tüketimi yüzde 50 oranında artmıştır. Bugün 30 ülke su sıkıntısı çekmekte, 2025 yılında ise 50 ülke su sıkıntısı çekecektir. Bugün dünya çapında 1 milyar insan sağlıklı içme suyuna ulaşamamaktadır. 2.6 milyar insan hijyen için gerekli olan Sudan yoksundur. Her gün 3 bin 900 çocuk kirli su yüzünden hayatını kaybetmektedir. Hastalıkların yüzde 88'i sağlıksız içme suyu ve yetersiz hijyen koşullarından kaynaklanmakta olup, her yıl 1,8 milyon insan ishal gibi salgın hastalıklarına maruz kalmaktadır.

Karşı karşıya kaldığımız kuraklık tehdidine karşı, suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız. Evlerimizde çok basit yöntemlerle büyük tasarruflar sağlayabiliriz.

Suyu bilinçli kullanmak, yaşam kalitemizi düşürmez

Bahçe sularken..

Bahçe sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edebiliriz. Yalnız ihtiyaç duyulan yerleri sulamak için, hortumun ucuna takılan tetikli püskürtücüler kullanın. Daha az bakıma (suya) ihtiyaç duyan, bitkiler/çimenleri seçin. Bitkilerin yapraklarını değil, saplarının dibini sulayın. Su akıp gitmeden önce toprağın suyu ne kadar çabuk emdiğini görün. Hepsinin doğru miktarda su almasını sağlamada yardımcı olacağı için, benzer sulama ihtiyaçları olan bitkileri gruplandırın. Toprağın nemli kalması için, toprağa çürümüş yaprak/bitki karışımı gübre gibi organik maddeler katın. Yağmur suyunu depolarsanız, sıcak günlerde, bahçeniz için su ihtiyacınız bu şekilde giderilebilir.

Gizli su kaçağı..

Evinizde su israfına son vermek için öncelikle nerede ne kadar su tükettiğinizi bilmelisiniz. Alacağınız küçük önlemlerle, su tüketiminizi azaltmanız mümkün. Gizli su kaçağı'nı tespit etmek için, bütün muslukları kapatıp su sayacını okuyun. İki saat süre ile su kullanmayın. İki saatin sonunda, su sayacını tekrar okuyarak, su kaçağı olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Yer altı suları

Yer altı sularının gereğinden fazla, aşırı biçimde kullanılması, yer altı su seviyesinin daha derinlere inmesine, dolayısıyla ulaşılmasını (yer üstüne çıkartılmasını) güçleştirmektedir.

Akaryakıt istasyonları, konaklama ve dinlenme tesisleri gibi işletmelerin, gerek dekoratif amaçlı, gerekse araç yıkama hizmeti amaçlı kullanımı, su israfına yol açmaktadır.

Çeşme, hayrat ve yapay şelale gibi (su kullanımının kontrolünün yapılamayacağı) uygulamalardan kaçınılmalıdır. Su yanlızca gerektiği zaman kullanılmalı, araç yıkarken, bahçe sularken gereksiz yere akıtılmamalıdır.

Şebeke suyu yerine, şişe suyu fanatikliği

Dünyada bir milyardan fazla kişi temiz içme suyuna erişemiyor. Buna rağmen Avrupa ve ABD'de şişelenmiş su satın almak o kadar normal ve doğal hale gelmiş ki, insanların evinde musluktan akan iyi kalitede içme suyu bile adeta unutulmuş.

Şişelere doldurulmulş su ile elde edilen gelir, devasa hale gelmiş durumda, bu bizim ülkemiz için de geçerli. Daha şimdiden milyarlar kazanılıyor iken, gelecek yıllar için %30' dan fazla büyüme bekleniyor.

Çevreye verilen zarar yıkıcı. Yalnız şişelenmiş suyun tüketiciye taşınması, dünyada her yıl, karbon dioksit emisyonunun birkaç yüz bin ton artmasına neden oluyor. Plastik su şişelerinin üretilmesi için yılda 1.5 milyar varil ham petrol gerekiyor. Yalnız dört plastik şişeden biri geri dönüşüme tabi tutuluyor. Şişelerin dörtte üçü, toprağı ve yer sularını yüzyıllar boyunca kirletiyor.

Şişelenmiş su endüstrisi patlama yaşıyor, bu gerçek, acaba sağduyulu insanoğlunun pazarlama zaferi mi?

En çok su tüketen ülkeler

Bir ülkenin su tüketiminin büyük bir kısmı, tüketilen yiyecek ve çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Örneğin et tüketimi, Amerika birleşik Devletlerinin su tüketiminin %30'unu oluşturmaktadır.

Kalabalık ve su kaynakları az olan ülkeler, genellikle büyük miktarlarda su ithal eden ülkelerdir. Gelecek nesillere yeterli su bırakmak için, yüksek miktarlarda su tüketen ülkelerin, tarımsal alanda daha verimli su kullanmaları veya su fiyatlarını arttırmaları gerekir. Giderek azalan su kaynakları düşünüldüğünde, su ihracatı yapan ülkelerin de, yurtdışına satılan su miktarını azaltarak, yerel kullanıma önem vermeleri gerekir. En önemlisi, toplumların sivil toplum örgütleri ve devletlerin ortak çalışmasıyla bilinçlendirilmesidir.

Eğitim ailede başlayıp daha sonra okulda devam ettiğine göre, farkındalığı ilk başlatan anne/ baba olmalıdır. Devamında okulda verilecek dersler, bireyin su'yu bilinçli ve verimli tüketmesini sağlayacaktır.

Güleriz ağlanacak halimize

su ile ilgili fıkralar

Susuzluk kendini gösterince deyimler, atasözleri, espriler, fıkralar, inanışlar, tutum ve davranışlar, adet ve gelenekler de değişmeye başlayacak artık. Suyun yok olma tehlikesi karşısında, bundan böyle sudan bahanelerle kimse olay çıkaramayacak. Bir bardak suda fırtına koparılamayacak. Artık havadan sudan konuşulmayacak sadece havadan konuşulacak.

Kimse bugünkü üstünlüğüne, gücüne güvenmemeli. Çünkü, kimin kimi yiyeceğine, suyun akışı karar verir. (Afrika Atasözü)

Kaynak:

Coşkun Karabulut

Su elde etmenin alternatif yolları
Sususzluk ile ilgili Powerpoint dosyası