Bayrak Bayrak
Free counters!

Fethiye, Ölüdeniz, Kabak, Kelebekler, Kıdrak

Fethiye - Ölüdeniz, Ovacık, Hisarönü

Hisarönü - Ölüdeniz Yol Ayrımı

Fethiyeden ölüdenize gitmek için arabayla yola çıktığınızda, Taşyaka mevki başlangıcı, bir hayli yokuş olan yolu tırmanırsınız. Sonra tepede Ölüdeniz levhası ile karşılaşırsınız, burası Ovacıktır. Fethiye şehir merkezine 6 km uzaklıktaki çamlarla kaplı belde, temiz havası nedeniyle tercih edilen bir tatil yöresidir. Ovacığın hemen bitiminde, Ovacık ile bitişik gibi duran yerleşim yeri Hisarönü dür. Yeşillikler arasına dağılmış otel, pansiyon, tatil köyleri ile yeme içme tesisleri, eğlence ve alışveriş merkezleri bu bölgede bulunur.

Ovacık ve Hisarönü'nün birleştiği noktada Ölüdeniz Belcekız plajı, yada asıl Ölüdeniz olarak bilinen yere inen yol ayırımı vardır. Ölüdeniz için sola saparak devam ettiğinizde, bayır aşağı inerken, karşınıza deniz çıkar ve manzarası muhteşemdir. Ölüdeniz/ Belcekız plajı yaklaşık 3km.lik bir kumsala sahiptir, açık mavinin ve koyu mavinin iç içe geçtiği bir renk armonisi hakimdir. Doğal bir lagün görünümündeki Ölüdeniz, yerli ve yabancı turistler tarafından akın akın ziyaret edilmektedir. Ölüdeniz 950 hektarlık bir alandır, "Kıdrak Tabiat Parkı" olarak geçer ve koruma altındadır. Ölüdeniz Lagünü ve Kıdrak Plajını kapsayan bu alan, aynı zamanda Sit bölgesi ve özel çevre koruma alanı içersindedir. Alanın içindeki Kumburnu günübirlik dinlenme tesisleri Muğla Valiliğine bağlıdır, burada bir büyük, iki küçük kafeterya hizmet verir. Piknik yapmak isteyenler için düzenlenmiş bir alan da vardır.

Ölüdeniz Fethiye

Ölüdeniz iki bölümden oluşur: Birinci bölümü, koydan lagüne uzanan Belcekız, ya da Belceğiz bölümüdür, denizi dalgalıdır. İkinci bölüm ise, içerisinde lagünün bulunduğu, denizin dalgasız ve sığ olduğu bölümdür. Ölüdeniz adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana gelir. Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, kendisini etkili şekilde yeniler. Diplerinde yoğun kaynak suyu çıkışları olduğu söylenir. Ayrıca dip tarafta açıkdenize doğru bir akıntı oluşumaktadır. Kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı, açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşur. Gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Ölüdenizde Kamp alanları

Doğa Kamp - Ölüdeniz

Kamp ortamı arayanlar için Ölüdenizde yeteri kadar Bungalov ve Çadır kampları mevcuttur. Örneğin denizden 200 metre yükseklikte, özelikle gençler için, elektrik enerjisini güneş vasıtası ile elde eden "Doğa Kampı" adı altında bir Kampta 50 çadır yeri, 5 tek katlı, 1 çift katlı, 6 bungalov, 1 ağaç evi ve 4 dağ evi bulunuyor. Direkt denizin yakınında bir yer olsun diyenler için, Kumburnunda "Sugar Beach Club", özel kumsalı ile, farklı ahşap bungalovlar, karavanlar için kamp alanı, restoran ve bar'ı olan bir tesis. Yada otoparkı bulunan, balkonlu, klimalı bungalovlar için "Billys Beach Osman Çavuş"a bakabilirsiniz. Ya da "Seahorse Beach Club"ta 2 - 3 kişi'nin kalabileceği, konforlu Karavan'lar mevcut, buraya deniz yalnız 50 adım. Ölüdeniz otelleri, butik otel, pansiyon, lüks otel kategorilerinde ve genellikle yarım pansiyon olarak hizmet vermekte, fakat her şey dahil paketleri olan Oteller de var.

Belcekız (Belceğiz) Plajı

Belcekız plajı

Belcekız, yada Belceğiz denilen geniş ve oldukça uzun bölüm, hem yamaç paraşütü iniş pisti olarak kullanılır, hem de şezlonglarda güneşlenilir ve buz gibi denize girilir. Sahilin arka tarafı tamamen Otel, restaurant, diskotek, alış veriş merkezleri, turistik ofisler, cafe, bar vsr. yerli ve yabancı turistlerin tamamen ihtiyaçlarına cevap verebilen dev bir tesistir. Bu bölgede çeşitli kategorilerde yaklışık 120 kadar Otel hizmet verir, içlerinde en büyüğü sayılan 5 Yıldızlı "Lykia World" eski ismi ile "Robinson Tatil Köyü", Belcekız plajının biraz ötesinde kalan Kıdrak Kampının yanıbaşında yer alır.

Aktivite denildiği zaman ilk akla gelen yamaç paraşütüdür. Bir çok yerde bulunan acentelerle anlaşarak babadağından paraşütle atlayarak, ölüdenizin eşsiz güzelliğini fotoğraflayabilirsiniz. Bu sporu uygulamak için deneyim aranmıyor, yapmanız gereken tek şey, sizi havada uçuran bir Pilot seçip, 30-45 dakika havada kalıp, akabinde mutlu olarak sahile inmektir. Ayrıca ölüdenizde tekne turlarına katılabilir, Kelebekler Vadisi'ni, Kabak Koyu'nu, Mavi Mağara'yı ve Akvaryum Koyu'nu keşfedebilirsiniz.

Ölüdenize Belcekız Plajına nasıl gidilir?

Fethiye’de Atatürk Caddesi üzerinde bulunan yeni Camii arkasındaki dolmuş durağından, Ölüdeniz yönüne giden dolmuşlar, Ovacık ve Hisarönü’nden geçerek Ölüdenize inerler. Sabahın erken saatlerinde seferler başlar, gece yarısından sonraki saatlere kadar düzenli olarak devam eder.

Ölüdeniz - Ovacık

Fethiye - Ovacık

Ovacık beldesi, Fethiye ve Ölüdeniz-Belcekız Plajının hemen hemen en yüksek noktasında yer alır. Fethiye'den Ölüdeniz'e giderken, dik rampanın sonunda Ovacık sizi karşılar. Ölüdeniz'e uzaklığı 4 km, Fethiye şehir merkezine uzaklığı ise 6 kilometredir. Babadağ'ın yamaçlarında yer alan bu yerleşim yeri, eski zamanlarda temiz havasından dolayı astım hastaları için bir sağlık merkezi olarak kabul edilirmiş. Günümüzde hala temiz havasını korumuş olup, otelleri özellikle yaz aylarında neredeyse tamamen dolmaktadır. Çünkü Belcekız plajı ve Ölüdeniz lagunu buraya oldukça yakındır, bu da Fethiye Ovacık apart otellerini çekici kılmaktadır. Hisarönü'ne oranla daha geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Fethiye'den daha serin ve nem oranı daha düşük olduğu için, bir eğlence ve yerleşim merkezi haline gelmiştir. Burada eğlence mekânları, oteller, alışveriş yerleri ve restoranlar, doğa yürüyüş alanları, yamaç paraşütü gibi spor aktivitelerini organize eden yerler bulabilirsiniz.

Her sabah Ovacıktan hareket eden servisler, sizi direkt Ölüdeniz'in kumsallarına götürür. Öğleden sonra 4 - 5 gibi, Ovacık ve Hisarönüne dönüşler sağlanır. Fazla aktivite istemiyenler, Ovacık ve Hisarönünde, Otel havuzlarının keyfini çıkarır. Gece hayatı için genellikle Hisarönün`ne gidilir. Hisarönü üzerinden Kayaköy`e gitmek de mümkün tabi, ancak oraya gitmek için bir araç gerekebilir. İstisnalar dışında, tatilciler Ovacık`ta konaklar ve Hisarönün`de eğlenir.

Ölüdeniz - Hisarönü

Fethiye Hisarönü Nightlife

Ölüdeniz'e yakınlığı ve Fethiye'nin eğlence merkezi olması ile Hisarönü tatilcilerin vazgeçilmez uğrak yerlerinden biridir. Hisarönü ve komşusu Ovacık, son yıllarda yerleşim ve konaklama açısından oldukça gelişmiş bir bölge haline gelmiştir. Yerli turistlerin ilgisini gördüğü kadar, yabancı turistlerin'de ilgisini çekmektedir. İngilizler başta olmak üzere, burada kendilerine ev, arazi alanlar, hatta aralarında işyeri açanlarda bulunmaktadır. Çok sayıda restaurant, bar, disko, giysi ve takı satış mağazaları ve günübirlik tur düzenleyen şirketlerin ofisleri buradadır. Merkezde akşam 19.00'dan itibaren araçlar trafiğe kapalıdır, birkaç cadde toplu bir eğlence merkezine dönüşür. Özellikle gece 12'den sonra mekanların iç kısımları diskoya dönüşür. Burada da tıpkı ovacık gibi oteller, tatil köyü, apart otel ve villallar fazlasıyla vardır. Fethiye - Ölüdeniz arası çalışan minibüsler her 5 dakikada buradan geçer.

Kıdırak Kampı

kıdırak plajı - fethiye

Ölüdeniz belcekız plajına 3 km mesafede bulunan "Kıdrak Kampı", çam ağaçları ve berrak denizi ile ideal bir dinlenme yeridir. Çam ağaçlarının altında ahşap masa ve oturaklar, özel mangal yerleri mevcuttur. Doğal ihtiyaçalarınızı tamaman karşılayabileceğiniz duş, tuvalet büfe gibi tesis bulunmaktadır. Ölüdeniz- belkcekız plajına nazaran, otel kalabalığından uzaktır, daha sakin plaj ve mesire ortamıdır. Biraz ilerde Robinson tatil köyü bulunur. Bu yoldan devam ettiğinizde Kelebekler vadisi ve Kabak koyuna ulaşabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi - Çadır Kampları

Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz belcekız plajından yaklaşık 5 km uzaklıkta, kıdrak plajından sonra, kabak koyu istikametinde yer alır. Ortalama 350 m yükseklikte, dağlarla çevrili, ilginç doğa harikası bir yerdir. İsmini, barındırdığı 70‘den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır.

Kelebekler Vadisi Ölüdeniz Fethiye

Likya’nın “Perdicia” isimli yerleşim yerinin bazı kalıntıları, vadi kanyonu’nun hemen üstünde yer alır. Buradaki köyün günümüzdeki adı Uzunyurt’dur, Vadinin diğer yerel adı Güdürümsu’dur. Kaynağı Faralya köyünde bulunan bir akarsu, 50 metre yükseklikten dökülen küçük bir şelale ile, vadi’nin ortasından geçerek, bir dere şeklinde Akdeniz’e ulaşır. Yaz ve kış akan şelaleye, tertemiz deniz ve çevreyi süsleyen pembe zakkum çiçeklerine, farklı bir atmosfere şahit olursunuz. Araçlarla koya ulaşılmaz, yalnız bir yere kadar gelinir, daha sonra yaya devam edilir. Koya ulaşım Ölüdeniz belceğiz plajından tekne ile de mümkündür. Vadinin izole yapısı nedeniyle, hizmet veren işletme, ziyaretçi ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli bütün düzenlemeleri yapmış ve kendisini konukların güvenliğinden sorumlu tutar. Su ve elektrik enerjisi işletme tarafından sağlanmakta, sıcak su ise, güneş panelleri aracılığıyla elde edilmektedir. Toprak zemin üzerine kurulan çadır, bungalov veya teraslarda kalma imkanının yanı sıra, doğal ve ekolojik açık büfe kahvaltı, akşam yemeği, ortak kullanıma açık tuvalet ve duşlar mevcuttur. Kelebekler Vadisi birinci derece doğal Sit alanı ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır.

Kabak Koyu/Faralya Otel, ve Çadır Kampları

Fethiye Kabak Koyu

Kabak koyu Kelebekler vadisinin komşusudur. Ölüdeniz belcekız plajına biraz uzak kalmasından dolayı, dolmuş tekneler buraya sefer yapmıyor diye biliyoruz. Fethiye-Faralya dolmuşları ile, ya da kendi arabanızla Kabak Köyüne ulaşarak, arabanızı koya inmeden önce park edebilirsiniz. Ulaşım zorluğu nedeni ile kirletilmemiş ve doğal güzelliğini muhafaza edebilmiş bir bölgedir. Üç tarafı dağlarla çevrili kanyon biçimindeki bu yeşil vadinin arasına saklanmış kamp yerleri vardır. Kamplarda çam ağaçlarının içinden deniz manzarası, kamplarda çalınan seçkin müzikler, güzel bir atmosfer oluşturmakta. Kamplarda, çadır, duşlu tuvaletli ve vadi manzaralı lüks bungalovlar, farklı arayışlara hitap etmekte.

Kabak Koyu kamp alanlarının birçoğu ortak bir tarzı benimsiyor; Ağaç evler, açık platformlar, branda çadırlar, ortak duş ve tuvaletler. Bu güzellikleri paylaştığınız aynı frekansta genellikle genç insanlar, bu doğanın her yıl tadını çıkarıyor. Bazı kampinglerin havuzu var. Su dağlardan geliyor. Kampların çoğu sağlıklı beslenmeye değer veriyor. Sebzeler, meyveler genellikle yöre bahçelerinde yetiştiriliyor. İşletmelerin güncel konaklama fiyatlarını kampların web sitelerinden öğrenebilirsiniz. Kampların ve Otellerin isimleri aşağıdaki gibidir:

kabakkoyu faralya shambala fethiye

Reflektions Camp, Sultans Camp, Turan Hill Lounge, Kabak Natural Life, Kabak Valley Camp, Shambala Camp, Gemile Beach Lodge, The Olive Garden, Deep Ocean Camping, Sea Valley Bungalows, Kabak Avalon Bungalows, Full Moon Camp, Chakra Beach Kabak, Shiva Camp, Nautical Faralya, Lissiya Hotel, Armes Hotel.

Kabak koyu, tabiat ile iç içe olma özelliği ile, görülmesi gereken bir koy abidesi. Alternatif tatil sevenler, özellikle doğa sevenler için özel bir belde.

Buradaki olası aktiviteler; Şelale yürüyüşü, alınca yürüyüşü, kanyon gezileri, tekne turları, turkuaz mağara ziyareti.

Fethiye Çevresi - 2:

Sayın Okurumuz

Yukarıdaki bilgilerin güncel kalmasına sizde katkıda bulunabilirsiniz. Güncelleşmesi, eklenmesi veya kaldırılması gereken bilgileri lütfen bizimle paylaşınız. Bizimle iletişim kurmak, yalnız birkaç dakika zamanınızı alır. Lütfen iletişim formuna gerekli bilgileri giriniz. Teşekkür ederiz!